Vértes


A Vértes fennsíkokkal, éles hegygerincekkel és mély völgyekkel tagolt változatos felszíne, nagy kiterjedésű erdei, impozáns várai és rejtett várromjai, különleges kultúrtörténeti emlékei sok turistát vonzanak. Kirándulásra csábító gyalogösvényei, jelzett turistaútjai az egész hegységet báhálózzák. Rövidebb séták és hosszabb gyalogtúrák is tehetők, végiggyalogolhatunk az országos kéktúra Vértesen keresztülvezető szakaszán, és érdemes felkeresni tanösvényeit is.


Vértes


A hegység minden évszakban kirándulásra csábít, változatos természetföldrajzi adottságai más és más hangsúllyal nyilvánulnak meg. Télen jól láthatók éles dolomitgerincei, tavasszal a sziklagyepek korán előbújó virágai tűnnek fel, a nyári melegben jó túrázni a hűvös bükkösökben, ősszel pedig az élénk színekben pompázó fák és cserjék tarkasága ragadja magával a tekintetet. A figyelmes túrázó az élővilág számos képviselőjét figyelheti meg, közöttük számos ritkasággal.

Tartson velünk szervezett túráinkon, legyen társunk a Vértes kiemelkedően sokféle értékének és egyedülálló hangulatának felfedezésében!

Csókakői vár, Vértes

erdei séta, Vértes

természetjáró túra, Vértes

helyismereti túra, Vértes

A hegység meghatározó kőzete a dolomit, ami kedvez a különleges sziklaformák, meredek, törmelékes lejtők, szurdokszerű völgyek és sziklahasadékok kialakulásának. A változatos, nehezen erdősödő domborzati formák nagyon eltérő mikroklimatikus viszonyokat hoztak létre, melyek lehetővé tették, hogy menedékhelyévé vált mind a jégkorszakokból, mind pedig a közöttük fennálló meleg időszakokból származó élőlényeknek.

Vértesi tájkép

dolomithegyek, Vértes

Fáni-völgy, Vértes

Fáni-völgy, Vértes

Haraszt-hegy, Vértes

dolomithegyek, Vértes

A hegység élővilága kimagaslóan gazdag: jelen vannak a bokorerdő és sziklagyep foltokból álló, mediterrán hangulatú élőhelymozaikok, a pannon tájra jellemző cseres-tölgyesek, és az atlantikus, nyugat-európai térségeket idéző zárt bükkösök egyaránt.

bükkös a Vértesben

Horog-völgy pereme, Vértes

cserszömörcés karsztbokorerdő, Vértes

őszi bükkös a Vértesben