Tolnai-hegyhát


A Tolnai-hegyhát a Tolnai-dombság legnagyobb tájegysége, amely a Völgységtől és a Szekszárdi-dombságtól északra foglal helyet. A Tolnai-hegyhátat északon a Sió határolja, azon túl a Mezőföld löszplatója húzódik, kelet felé a Sió és a Sárvíz széles völgyébe simul be, nyugaton pedig a Kapos választja el Külső-Somogytól. A térséget nem szelik át forgalmas közlekedési utak, nagyobb város sincs a területén, ezért viszonylag kevesen ismerik. A népszerűség hiánya ellenére a mozgalmas múltú tájegység természeti és kulturális öröksége gazdag, sok egyéni vonással bír, számos felfedeznivalót rejt.


Tolnai-hegyhát


A tájegység északi és délnyugati részének nagy összefüggő tölgyes erdőterületei évszázadok óta fennállnak, ma védett (Natura 2000) területek. Az árnyas erdőkön, zöldellő réteken, szántók között, patakok és tavak partján, régies hangulatú kicsiny falvakon keresztül vezető utakon és gyalogösvényeken közlekedő turista élvezheti a természeti tájak szépségét és nyugalmát, belefelejtkezhet e kevéssé ismert vidék bensőséges hangulatába.

Legyen a túratársunk, és ismerje meg ön is e szép hazai tájegység értékeit!
Aktuális programjaink közül az alábbi túrák haladnak át a Tolnai-hegyhát több településén:


  Téli erdei kirándulás  •  december 30.
  Tolnai-hegyhát gyalogtúra  •  január 8.A Tolnai-hegyhát északi részének nagy kiterjedésű erdei jól láthatók a videón, amely madártávlatból mutatja be Tolnanémedi természeti környezetét (film és zene: Horváth Gyula).

A Tolnai Piros turistaút mentén


A Tolnai Piros elnevezésű, Tolna megyét átszelő, mintegy 160 km hosszú turistaút Dunaföldvárt és Dombóvárt köti össze. A piros sáv jelzésű út legnagyobb része, közel 100 kilométernyi szakasza a Tolnai-hegyhát területére esik. Simontornyán a Sió völgyéből felemelkedve a szőlőhegyen éri el a tájegység peremét. A váráról nevezetes várost elhagyva áthalad a dombság belső, nagyrészt természetközeli tölgyes erdőkkel borított területének eldugott kis zsákfalvain, Kisszékelyen, Nagyszékelyen és Miszlán. Ezután a tájegység peremén, a Kapossal párhuzamosan folytatja útját Keszőhidegkút, Szárazd és Szakály érintésével. Hőgyésznél ismét a tájegység belső, dombokkal és völgyekkel tagolt erdős vidékére vezet, hogy aztán Mucsit elhagyva, a lengyeli kultúra híres bronzkori földvára környékén már a szomszédos tájegység, a Völgység erdeiben kanyarogjon tovább. A Tolnai Piroshoz csatlakozó többi jelzett turistaúton, illetve kis forgalmú aszfaltutakon, és egyes jól járható födutakon eljuthatunk a Tolnai-hegyhát többi hangulatos településére is.


Nagyszékely

Nagyszékelyi-erdő

pinceépület, Nagyszékely

Sárszentlőrinc felé

Vadkerti-patak völgye

Vadkerti-tó