Helyszínek


Programjaink legfontosabb helyszíne Kisszékely. Az országnak ez a kevéssé ismert, erdőkkel körülvett, csendes, hangulatos dombvidéki kis települése és a falut övező természeti területek kíváló környezetet biztosítanak pszichológiai foglalkozásaink és outdoor tréningjeink számára. A Kisszékely határában létesített Négyszögletű Kerek Erdő tanösvényen kellemes séták tehetők, kikapcsolódásra, lelki és testi felüdülésre egyaránt ideális helyszín.

Túráink jelentős részét a Tolnai-hegyhát változatos felszínű, tölgyes erdőkkel tarkított tájaira szervezzük. Középkori eredetű földutakon, vadregényes erdei ösvényeken, patakvölgyekben és dombtetőkön haladva, fél- vagy egynaposra tervezett kényelmes gyalogtúrák keretében elérhetjük a Tolnai-hegyhát legtöbb települését. Utunk során felfedezzük a környék gazdag természeti és kulturális örökségét, a kilátópontokról pedig feltárul a sokszínű tolnai táj.

Túravezetést és tematikus túrákat a Tolnai-hegyháton kívül az ország több más tájegységében is vállalunk (pl. Vértes, Zselic, Bakony, Mátra, Mecsek, Mezőföld, korábbi programjaink), melyek közül kettőt részletesebben is bemutatunk. A Vértes sokak számára népszerű kirándulóhely, területén sok turistaút vezet át, de számos olyan értéke van, amit csak a szakavatott szem vesz észre. A Mezőföld nagy kiterjedésű, változatos tájegység, ám kevésbé ismert, így sokak számára felfedezésre vár.

A helyszínek bármelyikére kérheti szolgáltatásainkat (túravezetés, pszichológiai foglalkozások, tréningek), vagy pedig csatlakozhat előre meghirdetett programjainkhoz.

Tartson velünk!A természeti környezet jelentősége


Az embert körülvevő fizikai környezet tulajdonságai alapvetően meghatározzák az ember közérzetét, befolyásolják érzelmi állapotát, elősegíthetik testi és leki gyógyulását. Kutatások igazolják, hogy ha ez a környezet természeti terület (pl. egy szép táj, hangulatos kert, árnyas park, idős erdő), akkor ennek pozitív hatása érvényesül. A mai ember életének jelentős részét általában épített környezetben tölti, ugyanakkor – ha nem is tudatosan – nagy igénye van arra, hogy újra és újra visszatérjen a természeti környezetbe. Aki így tesz, tapasztalja, hogy az ott átélt megnyugvás és feltöltődés kihat a mindennapokban nyújtott teljesítményére, és az emberi kapcsolataira is.


cseres-tölgyes, Bükk


Ezért fektetünk nagy hangsúlyt arra, hogy még azokat a foglalkozásokat is, amelyek hagyományosan zárt térben zajlanak (pl. pszichológiai tanácsadás), ha lehetséges, természeti környezetbe helyezzük ki. Ma már több olyan kezdeményezés van, amely során az egyéni lelki munka, vagy egy csoport közösségépítő tevékenysége mesterséges környezet helyett a szabadban zajlik (relaxációs és mindfulness séta, önismereti elvonulás, erdőfürdő, outdoor tréningek, vadonterápia, kalandpedagógia, szabadtéri nevelés stb.). Hasonló utat követünk mi is, ezért van jelen a szabadtéri környezet pszichológusi tevékenységeinkben is.


gyertyános-tölgyes, Kisszékely


A helyszín lehetőség szerint egy természetközeli táj, ami még őrzi az ember és a természet együttélésének harmóniáját, jellemző rá a sok természetes élőhely és az őshonos élőlények nagy változatossága. Mindez ökológiai jellemzőkkel jól megragadható. Ugyanakkor ezeket a tájakat az ember általában szépnek is találja, jól érzi magát benne, megnyugtatja, elgondolkodásra ösztönzi, inspirálja, erőt ad számára. Ezért lehetséges, hogy a különböző eszközfüggő technikák és módszerek mellett a természet sajátos (ősi, jól működő, egészséges) struktúráira és folyamataira alapozzuk a lelki elmélyülést. Ezt segíti elő a Természetközpontú Fókusz Módszer is, amelyben a természet sokféle jelensége és működése érzékenyíti a lelki folyamatokat.