Kisszékely


Kisszékely a Tolnai-hegyhát legészakibb települése, két nagy természetes erdőtömb közötti hangulatos völgyben fekvő zsákfalu. Az átmenő forgalom hiánya miatt a település nyugalmas és csendes. Varázsát elsősorban egyedülálló természeti környezetének köszönheti, amelynek fontos összetevői a falu körül húzódó nagy kiterjedésű tölgyes erdők, a hangulatos tavak, illetve a szelíd dombokkal és völgyekkel tagolt, barátságos pannon táj.

Dukai-hegy, Kisszékely

Hát-út, Kisszékely

pad a kilátónál, Kisszékely

gyertyános-tölgyes, Kisszékely

A település vonzerejéhez sokszínű természeti és kulturális értékei mellett az is hozzájárul, hogy a természetbarát túrázáshoz és a szabadidő tartalmas eltöltéséhez számos lehetőség áll rendelkezésre: jelzett turistautak, tanösvény, kilátó, bemutatóhelyek, strand, horgásztavak, lovaglás és lovasoktatás, rendszeres programok (pl. Aratóünnep, Lázár Ervin- és Vathy Zsuzsa-emléknapok). A településen több szálláshely is van, így többnapos programok helyben megvalósíthatók, akár egyéni pihenésről, családi nyaralásról, munkahelyi összejövetelről vagy táborról van szó.

kilátó, Kisszékely

kerékpártúra, Kisszékely

Babaszó-völgy, Kisszékely

teljesítménytúra, Kisszékely

A néhány utcából álló falunak otthont adó patakvölgy fölötti dombon áll az impozáns XIX. századi templom. A Kisszékelyi-patak mentén több tavat is kialakítottak, melyek ma kedvelt horgászhelyek; a Barátok tava már a középkorban is létezett. A települést négy szőlőhegy veszi körül, melyeken még fennmaradt néhány szép régi pinceépület és a szőlőtermesztés hagyománya. A völgyekben többfelé láthatunk üde legelőket és kaszálóréteket, amelyek ökológiai folyosóként kötik össze a többi természetközeli élőhelyet. A település környékének leginkább meghatározó tájképi eleme a nagy kiterjedésű tölgyesek zárt erdőtakarója.

A különleges videón madártávlatból csodálható meg Kisszékely és egyedülálló természeti környezete (film és zene: Horváth Gyula).

Ha valaki körülnéz a falu fölötti kilátóból, szemet gyönyörködtető tájképben van része: megérezheti a harmóniát a természet és a már sok évszázada itt letelepedett ember alkotásai között. A falu házai és utcái szervesen illeszkednek a völgyekbe, a környező dombokon még megfigyelhető az egykori kisparcellás kertművelés során létrejött változatos tájhasználat, azokon túl pedig a végeláthatatlan erdőségen nyugszik meg a tekintet.

látkép, Kisszékely

Barátok tava, Kisszékely

falukép, Kisszékely

Csádés-tó, Kisszékely

Bár Kisszékely zsákfalu, a 61. számú főút felől gépkocsival, autóbusszal vagy kerékpárral könnyen megközelíthető, a gyalogos turisták pedig a településen áthaladó jelzett turistautakon (elsősorban a "Tolnai Piros" turistaúton) érhetik el.

Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény


Az utóbbi évtizedek helytörténeti, régészeti és ökológiai kutatásai feltárták, hogy az önmagában is óriási értéket képviselő, magával ragadóan szép táj mellett Kisszékely gazdag természeti, kulturális és történelmi örökséggel rendelkezik. A helyi Értéktár részét is képező számos látnivalót hivatott bemutatni a tanösvény ( térkép).

utcakép, Kisszékely

Kisszékelyi ház

A négy körútból álló sétaút érinti Kisszékely környékének legszebb kilátópontjait, látványos felszíni formáit, nagy kiterjedésű erdőállományait. A tanösvényen járva megismerhetjük a tolnai táj jellemző élőhelyeit és élőlényeit, feltárul előttünk a különleges, ma már ritka erdőspusztai tölgyesek világa, sétálhatunk vadregényes mélyutakban, bepillantást nyerhetünk a tájhasználat történetébe, a falu őskori és középkori múltjába, tanulmányozhatjuk a korabeli építészet jellegzetességeit, a tanösvény központjában pedig megtekinthetjük az Iskolatörténeti Kiállítást és a Helytörténeti Gyűjteményt.

Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény, foglalkozások óvodásoknak

Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény, Berkenye körút

Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény, gyalogtúra iskolásoknak

Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény, Galagonya körút

A tanösvény négy körútja egyenként is bejárható, de mivel egy pontból indulnak, és oda is érkeznek vissza, ezért egyvégtében akár a teljes tanösvény végigsétálható, összesen 11 km-t megtéve. A négy körút Kisszékely négy nagy dombját, négy szőlőhegyét járja körül, melyeket a településen áthaladó és egymást keresztező két középkori út választ el egymástól.

Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény, Berkenye körút

Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény, Vadkörte körút

Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény, Galagonya körút

Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény, Kökény körút

A tanösvény neve egyrészt a négy irányba induló körutakra és a körülöttük elhelyezkedő erdőkre, másrészt Lázár Ervin ismert meséjének címére utal. Az író gyakran megfordult a család kisszékelyi nyaralójában, naplójának tanúsága szerint szeretett a falu határában sétálni, így többször is végigjárta azokat a belterületi, mezei és erdei utakat, amelyek körutakká kiegészítve alkotják az őrá emlékező nevű tanösvényt.